Tieto Keilalahti Campus

Uudet tilat ovat meille valtava ylpeyden aihe. Haluamme olla modernin toimitilan ja työntekijäkokemuksen malliyritys. Samalla pääsemme kertomaan omista ratkaisuistamme.

Aiemmin älykkäiden rakennusten pyhiinvaelluskohteena on pidetty Deloitten pääkonttoria The Edgeä Hollannissa. Nyt olen kuullut sanottavan, että meidän pääkonttorista alkaa muodostua uusi kohde.

Patrik Etelävuori, Tieto Oyj:n Head of Concepts and Innovations - Facilities, Kirsi Riipisen haastattelemana

IT-yhtiö Tieto aloitti toimintansa vuonna 1968 nimellä Tietotehdas Oy. Se toimi alussa pääosin omistajiensa tietokonekeskuksena. Nykyisin yhtiön tavoite on olla Pohjoismaiden johtava ohjelmisto- ja palveluyritys. Tiedolle entiseen Nokia-taloon suunniteltu pääkonttori tukee tavoitetta aikaansa edellä olevine ratkaisuineen. Teknologia on keskeisessä roolissa, koska tilojen ominaisuuksien avulla halutaan kertoa yrityksen palvelutarjonnasta ja antaa mahdollisuuksia käyttäjäkokemuksille. Vetovoimaa lisää myös sijainti meren rannalla: maisema on tiloissa läsnä.

Rakennus on osa entistä Nokian ja sittemmin Microsoftin pääkonttoria. Peruskorjauksessa on kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti säilytetty hyviä alkuperäisiä osia, kuten massiivipuiset rimakatot. Samalla tiloihin on luotu Tiedon oma identiteetti.

Pääaulan 30 metriä korkean atriumin valotaideteos 80000 LED-valaisimineen havainnollistaa Tiedon keräämää dataa ja muuntuu sen mukaan. Kahdeksankerroksisessa rakennuksessa on toimistojen lisäksi kongressi- ja kokoustiloja, asiakkaiden työlounge, projektihuoneita, tiimityölounge, palvelukeskus, aivojumppa, fitness-huone, ravintola ja erilaisia kahvilatiloja. Ensimmäisen kerroksen aula ja ravintola sekä toisen kerroksen neuvottelutilat ja kahvila ovat avoinna myös vierailijoille, ylempiin kerroksiin on pääsy vain henkilöstöllä. Työtilat on kaikissa toimistokerroksissa jäsennetty hiljaisuutta vaativaan keskittymiseen, tiimityöskentelyyn sekä kommunikoinnille ja virkistymiselle tarkoitettuihin alueisiin. Erityistä huomiota omistettu akustisten ratkaisujen liittämiseen avotiloihin.

Akustiikka on hyvä; kenelläkään, toimitusjohtaja mukaan lukien, ei ole omaa työhuonetta. Monitilatoimiston työpisteet ovat sataprosenttisesti yhteiskäytössä ja riittävät 2000 työntekijälle, vaikka yhtä työpistettä kohden on lähes kaksi käyttäjää. Työtila valitaan kulloisenkin tehtävän luonteen mukaan. Sisäisiä neuvotteluja varten on 170 tilaa, ja vain yli kuuden hengen neuvotteluhuoneet ovat varattavissa ennalta.

Kuutisentuhatta sensoria kerää tietoa talon tapahtumista ja reaaliajassa voi tarkistaa sovelluksesta tai näytöltä, missä on vapaita työpisteitä ja neuvotteluhuoneita. Suurimmalla osalla henkilöstöstä on mukanaan tägi, joka ilmoittaa kunkin sijainnin talossa ja auttaa esimerkiksi kokoamaan tiimin tiettyä tehtävää varten. Ilman laatua ja ääntä mitataan anturein. Näin Tieto kehittää uusia työskentelyn muotoja älykkäiden tilojensa avulla. Henkilökunnalta saatu palaute on ollut lähes sataprosenttisesti erittäin myönteistä: tiloja on pidetty täydellisen onnistuneina.